ABD’de açıklanan makroekonomik veriler, ekonominin güçlü seyrettiğine işaret ediyor. Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) hizmet sektörü PMI endeksi, beklentilerin üzerinde artış gösterdi. Bu durum, Fed’in faiz indirimine yönelik beklentileri geciktirebileceği endişelerine neden oluyor. Fed yetkilileri, güçlü ekonominin faiz indirimini zaman alabileceğini belirtiyor.
ABD’deki bankalara yönelik yapılan ankette, kredi verme standartlarının sıkılaştığı ve kredi talebinin zayıf kaldığı ortaya çıktı. Bu durum, para piyasalarında güvercin beklentilerin zayıflamasına yol açarken, mart ayında faiz indirim ihtimali yüzde 17’ye geriledi. Ancak mayıs ayında faiz indirimi ihtimali yüzde 64’e çıkarken, güvercin fiyatlamalarda hafif bir gerileme görüldü.
Avrupa’da ise ekonomik aktivitenin daralmaya devam ettiğine dair sinyaller gelirken, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) nisan ayında faiz indirimine gideceği beklentileri yüzde 75’ten yüzde 66’ya indi.
Çin’de hükümetin pay piyasalarındaki düşüşü önlemek amacıyla varlık fonunun daha fazla Borsa Yatırım Fonu (ETF) alacağını açıklaması, Çin pay piyasalarında pozitif bir etki yaratıyor.
Dünya genelinde altın ve petrol fiyatlarındaki hareketlenmeler de dikkat çekerken, ABD tahvil faizleri yükseliş gösterdi. New York borsasında ise Nasdaq endeksi gerilerken, Avrupa borsalarında yön arayışı devam ediyor.
Yurt içinde ise Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi rekor kapanışını sürdürdü ve alış ağırlıklı seyrini 8. gününe taşıdı. Dolar/TL kuru ise hafif bir artışla günü tamamladı.
Bugün yurt içinde reel efektif döviz kuru, yurt dışında ise Almanya’da fabrika siparişleri ve Avro Bölgesi’nde perakende satış verileri takip edilecek. Teknik olarak BIST 100 endeksinde 8.800 ve 8.900 seviyeleri direnç, 8.700 ve 8.600 puan ise destek olarak öne çıkıyor.
Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:
10.00 Almanya, aralık ayı fabrika siparişleri
13.00 Avro Bölgesi, aralık ayı perakende satışlar
14.30 Türkiye, ocak ayı reel efektif döviz kuru