Dünya genelinde yayımlanan çalışmalar kanser vakalarında artış olduğunu gözlemliyor. Her üç kişiden biri hayatının bir noktasında kansere yakalanıyor. Uzmanlar ise bu vakaların birçoğunun basit beslenme düzeninde yapılacak basit bir değişiklikle önlenebileceğini söylüyor. Bununla birlikte uzmanlar hiçbir besinin tek başına kanseri önleyemeyeceğini ancak sağlıklı bir beslenme biçiminin riski azaltacağı konusuna da vurgu yapıyor. Bazı besinler arasında bazılarının da öğünlere eklendiğinde kanserle mücadelede daha etkili olabiliyor. İşte o besinler:
Brokoli
Brokoli, brüksel lahanası, karnabahar ve lahana gibi turpgiller hücrelerin toksinleri temizlemesinde ve onarmasında büyük bir rol oynayan bileşikler açısından oldukça zengin bir içeriğe sahipler.
Hücrelerde meydana gelen günlük hasara karşı vücudun doğal savunma hatlarını güçlendirebilecek izotiyosiyanat sülforafan maddesi açısından zengin olan brokoli, prostat, meme, mesane ve bağırsak kanserlerinin de yer aldığı kanser türlerinin önlenmesine yardımcı oluyor.
Domates
Domatese kırmızı rengini veren güçlü bir antioksidan olan likopeni bol miktarda içerir. Bu sebeple domates prostat kanseri için büyük bir koruyuculuk sağlıyor. Bununla birlikte yapılan diğer çalışmalar likopenin meme, akciğer ve kolorektal gibi diğer kanserlere karşı da koruma sağlayabileceğini göstermişti.
Fasulye ve baklagil çeşitleri
Bezelye, mercimel, nohut ve fasulye ve mercimek gibi baklagiller barındırdığı yüksek proteinin yanı sıra önemli lif kaynakları içerir. Lif kolorektal kanserinin önlenmesinde büyük ölçüde etkiledir.
Fındık ve ceviz
Fındık ve ceviz gibi kuruyemişleri tüketenlerin bağırsak sağlıkları düzelmesinin yanı sıra kansere yakalanma oranları da düşüyor. Özellikle ceviz içerdiği metabolitlere dönüştürülen ve ellagitannin adı verilen bileşiklerle kanserin büyüme ve çoğalmasını azaltabilir.
Kırmızı meyveler
Çilek, yaban mersini, kızılcık, nar ve siyah ahududu gibi etli meyveler, hücreleri stresten ve kanser riskini artırabilecek DNA hasarından koruyan C vitamini ve flavonoidler gibi antioksidanlar açısından zengindir.
Antosiyaninler adı verilen bileşikler bu meyvelere parlak rengini ve antiinflamatuar özelliklerini verir. Uzmanlar inflamasyonu azaltmanın önemli olduğuna dikkat çekiyor. Bu nedenle inflamasyon kanserin ana nedenidir.
Sarımsak
Sarımsağın güçlü kokusundan sorumlu olan madde olan allisin, sarımsağa kanserle mücadele etme yeteneğini kazandırıyor.
Çin’in mide kanseri oranlarının yüksek olduğu bilinen bölgelerinde 3 binden fazla kişi üzerinde yapılan uzun süreli bir araştırma, tüketilen her 2,2 kilogram sarımsak için mide kanseri riskinin yüzde 17 azaldığını gösterdi. Pekin Üniversitesi Kanser Hastanesi’nde kanser epidemiyoloğu olan Wenqing Li, bunun haftada yaklaşık beş diş sarımsağa eşdeğer olduğunu söyledi.